Pagina's

vrijdag 31 juli 2015

Gratis haakpatroon: Wolkje (penciltopper)

Wat een weer was het afgelopen week. Veel regen, onweer, wind en wolken! Ik had door het vele binnen blijven wel tijd om een nieuw haakpatroontje te maken, een vrolijk wolkje deze keer. Ik heb hem gemaakt als penciltopper, maar je kunt hem natuurlijk ook gebruiken voor een slinger, op een plantensteker of voor op een haarspeldje. Enne, de vrolijke wolkjes hebben vast geholpen, het weer lijkt een stuk beter te worden. Geniet van de zomer!

Ik heb het wolkje gehaakt met haaknaald nr. 3,5 en met een bol Scheepjes Soft Fun Denim, kleur 509. 

Werkbeschrijving Wolkje:

Toer 1: Haak een ketting van 7 lossen + 1 extra voor het keren.

Toer 2: Haak in de 2de losse vanaf de naald een vaste, haak daarna een vaste in elke losse 3 t/m 7, haak in de 8ste losse 2 vasten, haak daarna 1 losse extra voor het keren.


Toer 3: Haak in de 2e steek vanaf de naald 2 vasten, haak daarna een vaste in elke steek 3 t/m 9, haak daarna 1 losse extra voor het keren.


Toer 4: Haak in de 2e steek vanaf de naald een vaste, haak daarna een vaste in elke steek 3 t/m 10 à je hebt nu 9 vasten


Toer 5: Haak in de 1ste vaste: 1 vaste, haak in de 2de vaste: 1 halve vaste, haak in de 3de vaste: 3 stokjes, haak in de 4e vaste: 1 halve vaste, haak in de 5e vaste: 1 stokje, 3 dubbele stokjes en 1 stokje, haak in de 6e vaste: 1 halve vaste, haak in de 7e vaste: 1 vaste, 3 stokjes, 1 vaste, haak in de 8e vaste: 1 halve vaste, haak in de 9e vaste: 1 halve vaste.


Knip het draadje op ongeveer 10 cm af. Haal de draad door de laatste lus en trek aan. Hecht het draadje met een stopnaald met een paar steekjes af en knip het draadje af.

Haak nogmaals een wolkje volgens het patroon. Wanneer je oogjes en een mond wilt toevoegen borduur je die nu met een paar steekjes op het één van de wolkjes (ik heb hiervoor een stukje zwart haakkatoen gebruikt). Leg daarna de wolkjes op elkaar (zorg ervoor dat dit precies past, niet in spiegelbeeld) en draai de wolkjes met de onderkant naar boven. Haak daarna de twee wolkjes met vasten (je kunt ze ook met een paar steken aan elkaar vastzetten) aan elkaar, begin hierbij links (onderaan het wolkje, die je nog steeds omgedraaid hebt) een stukje vanaf het midden (zie afbeelding, er moet eventueel ruimte blijven voor een potlood), haak rond tot onderaan rechts, iets van het midden. Knip het draadje op ongeveer 10 cm af. Haal de draad door de laatste lus en trek aan. Hecht het draadje met een stopnaald met een paar steekjes af en knip het draadje door. Vul nu met een beetje vulwol de twee zijkanten van het wolkje. Nu kan het wolkje op een potlood of...... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten