Pagina's

zaterdag 11 juli 2015

Rode bessenjam (met recept)

Na een paar hectische laatste schoolweken (Mirte heeft afscheid genomen van de basisschool...) is het nu vakantie. En wat is het heerlijk! Tijd genoeg om te luieren en andere dingen te doen waar je bijna niet aan toe komt (bij interesse ;-) kun je mijn instagram account volgen voor een dagelijkse vakantie thuis update). Ik ging aan de slag met de rode bessen uit onze tuin. 


Eerst plukken, de besjes van de takjes afhalen en daarna wassen.


Omdat wij liever geen pitjes in de jam willen, moest ik de bessen pureren, koken en daarna


zeven. Ik gebruikte daarvoor een neteldoek van Dille&Kamille. Wanneer je wel graag alles van de bessen wilt gebruiken kun je het pureren, koken en zeven overslaan. Het sap wat na het zeven overblijft (dit wordt gelei) of wanneer je de hele bes gebruikt voor de jam, de schoongemaakte bessen (goed laten uitlekken) weeg je. Ik had 600 gram vocht.

Het is belangrijk dat je de jampotjes die je gaat gebruiken eerst steriel maakt. Ik liet ze 10 minuten in kokend water liggen en daarna op een schone theedoek droog worden.


Wanneer je de bessen of het vocht gewogen hebt, doe je dit samen met geleisuiker (geleisuiker helpt de vruchten of het vocht dik worden (= geleren), rode bessen hebben van zichzelf al veel pectine (= een geleermiddel) en daarom kun je bij rode bessen ook gewone kristalsuiker gebruiken) in een pan. De verhouding vrucht/(gelei)suiker is 1 kilo bessen/1 kilo (gelei)suiker (deze verhouding is vrij zoet, je kunt natuurlijk ook wat minder suiker gebruiken). Ik had 600 gram vocht, dus ik deed 600 gram geleisuiker bij het vocht. Dit mengsel breng je aan de kook. Zachtjes door laten koken en ondertussen goed roeren totdat het geleerd. Dit kun je testen door wat druppels op een koud bord te laten vallen. Heeft het de juiste dikte dan kun je de jam in de uitgekookte potjes doen, 5 minuten op de kop zetten en dan rechtop af laten koelen. Wij hebben 4 heerlijke potjes rode bessengelei uit eigen tuin, smullen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten