Pagina's

maandag 2 november 2015

Sint Lucia en een lief gehaakt kaarsje
Sint Lucia is een Zweeds lichtfeest, dat op 13 december, de naamdag van Sint Lucia, wordt gevierd.
De traditie is ontstaan in de middeleeuwen en heeft zich in de 20e eeuw van Västergötland naar de rest van Zweden en naburige landen verspreid.
In Zweden markeert het Luciafeest nu het begin van de kerstperiode. Vroeger kwam de dertiende december overeen met de midwinternacht. Door kalenderwijzigingen in de loop van de eeuwen is het moment van de kortste dag op de kalender verschoven (naar 21 december).
Behalve in Zweden wordt het Luciafeest ook in Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland gevierd.

De traditie in Zweden is dat er vroeg in de morgen meisjes in witte kleding en met kaarsjes op hun hoofd het gezin en ouderen wekken en eten brengen. Daar worden dan ook speciale Lucialiedjes bij gezongen. Ook is het traditie dat elk dorp jaarlijks een eigen 'Lucia' kiest. Tijdens het Luciafeest worden er vaak lussekatter (gele saffraanbroodjes) gegeten.

Mijn lieve vriendin Kristel, die voor 'Huis vol kleur' prachtige viltontwerpen en illustraties maakt, heeft een patroon voor een geweldig mooie afbeelding van Sint Lucia en een kaart met daarop een illustratie van Sint Lucia ontworpen. Je kunt haar blog (en werk) vinden op www.huisvolkleur.nl.

Kristel bestelde bij mij het rood gehaakte kaarsje van de foto hierboven, die ze als decoratie wilde gebruiken. Het kaarsje is als pakketje verkrijgbaar (onder 'DIY haakpakketten) in rood of wit (inclusief hulstblaadjes van vilt en een knijpertje).

2 opmerkingen: